Херсонське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області повідомляє, що останнім часом в Україні склалася досить загрозлива епізоотична ситуація щодо поширення африканської чуми свиней.
Існує небезпека занесення та поширення цього небезпечного захворювання на територію Херсонського району, Херсонської області.
Нагадуємо що, африканська чума свиней входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин та списку інфекційних та інвазійних хвороб тварин затвердженого МЕБ.
Це одна із найбільш небезпечних транскордонних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, обов’язковістю дотримання ветеринарно-санітарних вимог до утримання свиней, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів, в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, то запроваджуються для недопущення її розповсюдження.
Що необхідно знати пересічному громадянину про африканську чуму свиней?
- Що ЛЧС не становить небезпеки для людей.
- Що на АЧС хворіють дикі та свійські свині (всіх видів, порід та статсвовікових груп).
- Що резервуаром Африканської чуми свиней в природі є дикі свині, від яких заражаються свійські (домашні свині).
- Що основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також – предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.
- Що збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці – до 5 місяців).
- Що холод (заморожена свинина) – всього лиш консервує збудника (продукт
залишається небезпечним для свиней після розморожування). - Що виявивши хвору тварину (не стандартна поведінка) чи труп свині
в природному середовищі необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної
медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої
тварини.
Що мають знати власники тварин про Африканську чуму свиней ?
Ця хвороба:
–
- висококонтагіозна;
- гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко);
- інфекційна (здатна до зараження, тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої);
- вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування);
- розповсюджується лише домашніх та диких свиней.
Виявивши хвору тварину (не стандартна поведінка) чи труп свині необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.
Збудник: вірус, що характеризується вираженою варіабельністю вірулентних властивостей, високостійкий до факторів зовнішнього середовища: тривалий час – від тижнів до місяців – зберігається в продуктах і субпродуктах від свиней, що не піддавались термічній обробці (солонина і сирокопчені харчові вироби, харчові відходи, що йдуть на корм свиням).
У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин – до 155 днів, копченій шинці – до 5 місяців, у гною – до 3 місяців.
Вірус стійкий до висушування і гниття; при температурі 60°С інактивується впродовж 10 хвилин.
У випадку виявлення ознак захворювання або загибелі свиней слід невідкладно інформувати Херсонське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області (вул. Гагаріна, 84, м. Херсон, тел./факс: (0552) 32-19-64) та/або Херсонську районну державну лікарню ветеринарної медицини (вул. Гагаріна, 84, м. Херсон, моб. тел. 0501877044).